Losse LED-informatie

Hier worden de verschillen in type LED's behandeld. Dit onderdeel bestaat uit:
Formaat LED's
Straal hoek LED's
Lichtopbrengst LED's
Type LED's

Formaat LED’s

Wij kunnen LED's met een kop diameter van 1,8mm leveren tot en met een diameter van 20mm. Mocht u kleiner nodig hebben dan zijn er nog de SMD LED’s. Onder de SMD LED’s zijn diverse maten en uitvoeringen mogelijk. Zo zijn er normale SMD en PLCC SMD LED’s. Kenmerkend aan PLCC ten opzichte van de normale SMD LED’s is dat ze de pootjes aan de onderkant van de behuizing hebben.
SMD LED’s op een lijstje van groot naar klein:
- PLCC 3,50 x 2,80 x 1,90mm (LxBxH)
- 1206   3,20 x 1,60 x 1,10mm (LxBxH)
- 0805   2,50 x 1,25 x 1,10mm (LxBxH)
- 0603   1,60 x 0,80 x 0,80mm (LxBxH)

Straal hoek LED’s

LED’s kunnen diverse straalhoeken hebben. Iedere straalhoek heeft zijn voor en nadelen. Een overzicht met de diverse straal hoeken en de voor- en nadelen:
25º LED’s
- Veel licht, sterke lichtbundel
- Verdeeld het licht niet geleidelijk
90º LED’s
- Grotere straal hoek
- Normaal LED formaat waardoor ze in LED houders passen
120º LED’s
- Brede straalhoek, verdeelt het licht geleidelijk over een groter oppervlak
- Past niet in een LED houder omdat de kop van de LED aanzienlijk kleiner is
180º LED’s
- Straalt veel licht rondom
- Heeft weinig uitstraling naar voren

Lichtopbrengst LED’s

Het formaat heeft geen tot weinig effect op de lichtintensiteit. Een SMD LED geeft ongeveer net zo veel licht als een 10mm LED. 20mm LED’s geven wel meer licht gezien deze meerdere SMD LED’s in 1 behuizing hebben.
De straalhoek heeft wel effect op de lichtopbrengst van de LED. De lichtopbrengst wordt doorgaans opgegeven in de eenheid lumen. De lichtopbrengst is afhankelijk van de straalhoek in graden en de lichtsterkte in mcd.
Vergelijking:
Een 25º blauwe LED heeft een lichtopbrengst van 0,74 lumen.
Een 120º blauwe LED heeft een lichtopbrengst van 1,88 lumen.
De lichtsterkte is alleen minder bij de 120º LED gezien deze het licht onder een grotere hoek verspreid.

Type LED’s

Er zijn diverse type LED’s verkrijgbaar. Hier komt een korte beschrijving van de type LED’s die wij leveren.

Felle LED’s
Felle LED’s zijn LED’s met 1 kleur en veel licht opbrengst voor hun vermogen (hoge efficiëntie).

'Full color' LED’s
'Full color' LED’s zijn LED’s met 3 kleuren in 1 behuizing en doorgaans ook 4 pinnetjes. Voor iedere kleur 1 + of – en een gezamenlijke + of -. Of dat ze een gezamenlijke + of – hebben is afhankelijk van het type dat gekozen word. CC staat voor Common Cathode, dus gezamenlijke -. CA staat voor Common Anode, dus gezamenlijke +.

Knipper LED’s
Knipper LED’s zijn LED’s die bij het aansluiten automatisch gaan knipperen. Ze zijn niet speciaal bestand tegen knipperen, daar in tegen zullen ze niet goed functioneren wanneer deze snel aan en uit gezet worden. Bij de aanschaf van meerdere stuks is het belangrijk te weten dat op de knipperfrequentie een flinke tolerantie zit.

Low cost LED’s
Low cost LED’s zijn goedkope LED’s met een lage lichtopbrengst. De lichtopbrengst van deze LED’s is te vergelijken met een aan/uit lampje van een TV, monitor of computer.

Duo LED’s
Duo LED’s zijn LED’s met 2 kleuren. Deze zijn in de uitvoering 2 en 3 pins. De 2 pins LED’s krijgen een andere kleur door de + en – om te draaien. 3 pin LED’s hebben voor iedere kleur 1 pinnetje en een gezamenlijke + of -. Of dat ze gezamenlijk + of – zijn is afhankelijk van het type dat gekozen word. CC staat voor Common Cathode, dus gezamenlijke -. CA staat voor Common Anode, dus gezamenlijke +.

IR LED’s
IR LED’s zijn infrarood LED’s. Deze geven géén zichtbaar licht af. Het licht is echter wel zichtbaar door camera’s dus ideaal voor een nacht bewakingscamera.

PLCC SMD & normale SMD LED’s
PLCC SMD & normale SMD LED’s zijn zeer kleine LED’s met doorgaans dezelfde lichtopbrengst als de felle LED’s. Deze LED’s zijn ideaal voor modelbouw doeleinden.

Hyperflux LED’s
Hyperflux LED’s zijn LED’s met een grotere straalhoek als de 25º LED’s maar ongeveer dezelfde lichtsterkte. Dit betekend dat de totale lichtopbrengst aanzienlijk meer is maar let op dat deze LED daarnaast ook meer stroom nodig heeft!
Vergelijking:
Een 25º blauwe LED heeft een lichtopbrengst van 0,74 lumen.
Een 120º blauwe LED heeft een lichtopbrengst van 1,88 lumen.
Een 75º blauwe hyperflux LED heeft een lichtopbrengst van 5,1 lumen.

High power LED’s
High power LED’s zijn LED’s met een vermogen van 1Watt en meer. Deze LED’s zijn doorgaans meer dan 40x feller zijn dan een normale 25º LED. Voor meer informatie kunt u kijken onder het kopje “Power LED’s”.

VOLGENDE
Post your comment

LEDs-buy