Power LED’s

Power LED’s zijn LED’s die 1 Watt of meer verbruiken.
Power LED’s geven meer licht per LED en zijn in formaat niet veel groter als een 5 mm LED. Er zijn echter een aantal dingen waar rekening mee gehouden dient te worden bij het gebruik.
Hier worden 2 onderdelen behandeld:
Warmte
Aansturing

Warmte

Een normaal fel 5 mm LEDje wordt vrijwel niet warm, deze verbruikt doorgaans ook maar 0,066 Watt. Het rendement van een normaal fel 5 mm LEDje ligt iets hoger als dat van een power LEDje, maar dat scheelt niet veel. Daar tegenover heeft een power LED het voordeel dat hij minder ruimte nodig heeft voor evenveel vermogen als losse 5 mm LEDs. Dit alles zorgt er wel voor dat de LED warm wordt. Een power LED geeft de beste prestaties en heeft de langste levensduur wanneer het rond de 50°C of lager gehouden wordt.
Dit betekend dat de LED koeling nodig heeft. Dit gebeurd door de power LED op een zogenoemde 'koelster' te monteren (met tussen de LED en het sterretje een dun laagje koelpasta). Het sterretje alleen is niet voldoende koeling. Om het geheel nog verder te koelen is het mogelijk de ster met de LED er op te monteren op een metalen koel oppervlak. Bij voorkeur een koelblok van aluminium. Ook tussen de ster en het koelblok dient er wat koelpasta geplaatst te worden. Dit kan eventueel ook met behulp van wat warmte geleidende tape.

Aansturing

Een power LED wordt bij voorkeur niet gevoed via een weerstand (ook omdat de weerstanden dan grote vermogens worden en produceren dus veel warmte).Het beste is het wanneer deze via een power LED aansturing gevoed wordt. Deze aansturingen zetten de inkomende spanning voor een groot deel om in stroom en limiteren de stroom zodat de LED niet meer kan krijgen als er bijvoorbeeld een hogere spanning op de driver komt. Een bijkomend voordeel van de aansturing tegenover de weerstand is dat een aansturing een groter rendement heeft als een weerstand.
Het is belangrijk om de juiste aansturing met de juiste instellingen te nemen voor een power LED. Een 1 Watt LED heeft doorgaans 350 mA nodig. U hebt dan dus een aansturing van 350 mA nodig. Bij een aansturing van 700 mA of meer zal de LED stuk gaan. Bij een aansturing die geschikt is voor een lagere stroom, bijvoorbeeld 100 mA, dan zal de LED niet op zijn maximale sterkte branden.

Let op: power LED aansturingen zijn doorgaans niet dimbaar, tenzij dit er bij vermeld staan.
Een power LED aansturing heeft doorgaans de ingangsspanning ook op de uitgang. Dus wanneer deze gevoed wordt met 12 V, komt er ook 12 V uit. De LED heeft maar 3,42 V nodig, deze zal dus defect gaan. Dat klopt echter niet. Bij gebruik van de juiste aansturing zal de stroom begrenzing er voor zorgen dat de spanning automatisch aangepast wordt aan de LED. Wanneer er dus 2 LEDs van 3,42 V in serie staan en de voedingsspanning 12 V is. Dan zal de aansturing er voor zorgen dat de spanning terug zakt naar 6,84 V (de 2 LED’s die in serie staan).
Het is niet mogelijk om de volledige voedingsspanning te gebruiken omdat de aansturing zelf ook wat spanning nodig heeft om te functioneren. Dit is ongeveer 3V.
Let op: wanneer de power LED op de aansturing wordt aangesloten, zorg er voor dat er geen spanning staat op de aansturing. Door het plotselinge spanningsverschil kan de LED per direct kapot gaan!

VOLGENDE
Post your comment

LEDs-buy